De WasTas

 • Foto-02-10-17-17-46-16
 • Foto-02-10-17-17-15-19
 • Foto-02-10-17-17-02-16
 • Foto-02-10-17-17-03-11
 • Foto-02-10-17-17-02-08
 • Foto-02-10-17-17-02-50
 • Foto-02-10-17-17-03-00
 • Foto-02-10-17-17-48-27

Place Category: OntzorgenPlace Tags: almere, almerehaven, degouwen, dewastas, ontzorgen, strijken, was en wasserette

Profile
Profile
Photos
Kaart
Beoordelingen
Gerelateerde lijst
 • Op maandagmiddag gaan Martine en ik op pad naar Almere Haven, op naar De WasTas. De WasTas is wel een heel speciale wasserette. Speciaal omdat De WasTas is opgezet door twee dames, Barbara de Groot en Marijke Swaneveld, die zonder werk zaten.  Speciaal omdat de dames uw was ophalen, wassen, drogen, strijken en weer bij u langs brengen. En speciaal want De WasTas zit midden in een woonwijk.

  Ontzorgen. Je was goed en zorgvuldig gewassen, zonder dat het je een minuut van je tijd en spatje energie kost. Ideaal toch als je als vrouw de hele dag druk bent met werk, carrière, pubers, sociale verplichtingen, je sportuurtje(s) en witte wijn drinken. Maar het ontzorgen gaat verder dan de was. Als je het bedrijfspand binnenstapt kom je een soort van huiskamer binnen, met allemaal draaiende wasmachines en fris ruikend schone was.

  De huiskamer heeft een sociale functie. Martine en ik zijn nog niet een uurtje binnen of er zijn al drie vrolijke klanten uit allerlei culturen binnen geweest. Je kan de was namelijk ook zelf brengen en weer ophalen. En je kan je was zelf wassen. 7 kilo zo hup in een grote wasmasjien, drogen en klaar is Kees.

  Met koffie en een koekje in de zithoek kun je met iedereen bijbeppen. Op de achtergrond hoor je de wasmachines brommen. Thuis een hinderlijk geluid, bij De WasTas liftmuzak. Als de machines stoppen met draaien, valt het theekransje ook stil. En vangt het was ritueel met het gezellige brommetje weer aan dan begint de hele huiskamer weer rumoerig te worden. De enthousiaste vrijwilligers buitelen bijna over elkaar heen zal zij willen vertellen over ‘hun’ potige wasvrouwen.

  Zonder werk, in de volksmond als werkloze, naar de bank stappen en met de bankdirecteur om tafel om financiën los te troggelen voor alle apparatuur. Dan heb je in de ogen van velen ballen. En ze zijn ook nog lang niet klaar met het verwezenlijken van al hun plannen. Aan de overkant van hun huidige pand staat een ander pandje leeg. Daar willen Bar en Mar een thuishonk voor de toekomstige buurtconciërge maken. Ook weer dat sociale aspect.

  En met die sociale inborst benaderen de dames van De WasTas de markt zeer zakelijk. Vijf minuten name dropping en vele namen van bekende horeca bedrijven van Almere vliegen je om de oren. Lachen, als je weet dat de ergens door jou gebruikte servetten bij De Wastas omgetoverd zijn tot schoon textiel.

  De openhartige Amsterdamse karakters zijn zeer overtuigend. Ze vertellen zonder aarzeling hun verhaal, ontvouwen hun ideeën zonder schroom en staan hun mannetje. Twee bezige bijtjes in het hart van de samenleving. Ons respect hebben ze op voorhand verdiend.

  De Wastas op Instagram

 • Geen gegevens gevonden, pas svp de zoekgegevens aan
  Hier is googlemaps niet geladen, excuses voor het ongemak
 • Leave a Review

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X