Brei- en Hakerij

 • Foto-17-01-18-11-05-06

Place Category: ClubjesPlace Tags: almere, almerebuiten, breien, breipen, centrumbuiten, haakpen, haken, handwerk, huisvlijt, kleur en patronen

Profile
Profile
Photos
Kaart
Beoordelingen
Gerelateerde lijst
 • Zo leuk! Een vitale seniore dame die super actief is, overal en nergens maar nu alweer een paar jaar in het centrum van Almere Buiten. Senior denk je dan, blijkt ze ‘al’ 74 jaar te zijn!! Vroeger pastor nu vrijwillig sociaalwerkster met haken en geridderd. Man, man. Met een beetje mazzel kom je haar al fietsend tegen in het centrum van Buiten. Veel Buitenaren zeggen dan ook: ‘zag je onze Ans nog voorbijkomen, ze was weer op pad.

  Ans Kits heeft namelijk de enige echte Brei- en Hakerij op Zuideinde 5. Hoezo het adres zo expliciet noemen? Ans heeft met haar Brei- en Hakerij heel Almere Buiten gezien. Van het Globeplein, naar Doemere, via de oude Rabobank naar nu Zuideinde 5. Met enige fysieke en mentale steun van Maarten Vroom, eigenaar van HEMA in Almere Buiten, is de Brei- en Hakerij in 2014 uit de grond gestampt om vervolgens daar te gaan daar waar leegstand was en is.

  Ik doe Ans en haar hofdames te kort als ik zeg dat de Brei- en Hakerij een breiclubje is. Breien kan je er. Het is voor iedereen. En de community gedachte staat er hoog in het vaandel. En dan geen clubje zijn…… nee. De Brei- en Hakerij is veel meer dan dat. Dames, van jong tot oud – de jongste is 13, de oudste is 89- uit alle lagen van de bevolking en uit allerlei culturen komen samen op Zuideinde 5 om met elkaar de meest mooie kunstwerkjes te maken van wol en katoen. Door samen te hobbyen, van elkaar te leren en met elkaar de Brei- en Hakerij op orde te houden ontstaat er een zeer bijzondere saamhorigheid. Sociale cohesie pur sang.

  Iedere week komen er zo’n 75 dames aan tafel zitten. Waarvan 12 allochtone vrouwen of, in de woorden van Ans die elders geboren zijn. Irak, Suriname, Libanon, Albanië, Turkije, Indonesië, Engeland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Koerdistan, Armenië en Aruba.

  Naast al die nationaliteiten is er ook een hele rits Nederlandse import. Drenthe, Friesland, Limburg, Noord-Holland en Ans zelf vertegenwoordigt Twente. Haar accent verraad haar daar een tikkeltje bij.

  Een gebabbel van jewelste. En soms valt de grote stamtafel met dames ook helemaal stil omdat iedereen ingespannen met haak- en breipennen zit te tikken.

  Mannen laten alleen hun hoofd zien als ze hun vrouw ophalen. Goed voorbeeld daarvan is dat er iedere vrijdag een dame in een rolstoel wordt gebracht door haar man. Hij drinkt een kopje koffie mee, en hij haalt haar stipt om 12:30 uur weer op, nadat hij de koffie heeft betaald.

  Ans Kits is de spil in de organisatie en uitvoer. Je maakt Ans niks wijs op het gebied van haken. Wat haar ogen zien, haken haar handen J. Ze kan en maakt alles. Zoals Pipi Langkous zei: ‘als ik het nog nooit gedaan heb, denk ik dat ik het wel kan’. Ze haakt het liefst knuffels. Ze heeft onder andere ooit de hele familie Pluis gehaakt en verkocht via de Sjopping Mol.

  Nelly en Chandra zijn de steun en toeverlaat van Ans. Een goed geoliede machine. Koffie, thee binnen handbereik, iedere dag gebak van HEMA, etalages ingericht, bolletjes wol en katoen in alle kleuren van de regenboog ingenomen en per kleur en kwaliteit in voorraadbakken gedaan. Wekelijks komt er wel iemand die handwerkspullen komt inleveren van bijvoorbeeld overleden familieleden. Zonde om weg te gooien. De Brei- en Hakerij is er blij mee, en wat de club niet kan gebruiken wordt doorgegeven aan andere projecten zoals de Zorgboerderij in de Buitenvaart, Stichting Wensjes of een school.

  Na een mindere periode van ongeveer een klein half jaar, waarin Ans kampte met kanker waar iedereen weinig van gemerkt heeft. Al met al is Ans in die periode drie weken afwezig geweest. Nog niet eens vanwege de kanker zelf, maar meer omdat ze bang was dat ze van de fiets zou vallen. Alles is nu weer pais en vree.

  Ans! Still going strong. En dat is maar goed ook. Een aanwinst voor het centrum van Almere Buiten, en een plek waar dames uit allerlei lagen van de bevolking samen kunnen zijn. Socialiseren volgens de boekjes. Heb je nog nooit een steek gehaakt of gebreid? Er zijn zo nu en dan cursussen. Loop een keer naar binnen en vraag naar het programma.

 • Geen gegevens gevonden, pas svp de zoekgegevens aan
  Hier is googlemaps niet geladen, excuses voor het ongemak
 • Leave a Review

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X